Afecțiunile oftalmologice periclitează potențialul vizual maxim al copilului. Acesta nu poate fi redobândit după încheierea maturizării vizuale a ochiului (considerată a fi atinsă în jurul vârstei de șapte ani). Totodată, o capacitate vizuală afectată poate crea limitări în viața de adult (imposibilitatea exercitării unor profesii sau de a conduce autovehicule).
Problemele oftalmologice cel mai des întâlnite la copii sunt viciile de refracție.
Hipermetropia înseamnă că lumina nu este proiectată corect pe retină și, din această cauză, focalizarea se face mai în spate. Din acest motiv vederea copilului este neclară. Cel mic nu vede bine nici la depărtare, nici de aproape. De aici pornește o serie de probleme precum dificultatea de a citi sau de a păși corect și durerile de cap.
Principala manifestare a miopiei este vederea neclară la distanță, în timp ce vederea de aproape nu este afectată.Una dintre principalele cauze de apariție a miopiei este ereditatea. Copiii se nasc miopi iar dioptriile cu minus cresc pe măsură ce trece timpul.
Copiii care au astigmatism vor avea vedere neclară, încețoșată atunci când privesc obiecte aflate la distanțe diferite. În cazul existenței acestei afecțiuni, ochiul are o formă neregulată și nu poate reflecta în mod corect luminii. Focalizarea acestora nu se face pe retină.
Strabismul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice la copii. Ochii nu sunt aliniați (unul sau ambii ochi deviază către nas sau către urechi). Copiii care manifestă această afecțiune pot vedea încețoșat și pot manifesta sensibilitate la lumina puternică.
Anizometropia este diferența mai mare de două dioptrii între ochi. Această afecțiune medicală este principala cauză de apariție a ambliopiei (despre care vom vorbi puțin mai jos). Afecțiunea trebuie tratată de îndată ce a fost diagnosticată. În caz contrar există posibilitatea ca chiul cu vederea cea mai clară să devină dominant iar vederea în celălalt ochi să fie din ce în ce mai slabă.
Ambliopia sau ”ochiul leneș” apare din cauza vederii slabe la un ochi deși dezvoltarea lui este perfect normală. În funcție de gradul de severitate a acestei afecțiuni, tratamentul poate dura de la câteva luni la câțiva ani. Se poate evita instalarea acestei probleme de vedere dacă sunt efetuate controale oftalmologice încă din primele luni de viață.
Acestea sunt cele mai frecvente probleme oftalmologice întâlnite la copii, dar afecțiunile sunt numeroase. De aceea este extrem de important să fie efectuate controale oftalmologice cât mai repede.