Din păcate, copiii adesea nu știu să spună că este ceva în neregulă cu vederea lor, iar lipsa simptomelor sau a acuzelor poate întârzia diagnosticarea patologiilor oculare ce pot fi descoperite la timp printr-un control oftalmologic de rutină. Cu toate acestea, există anumite semne care ne pot atenționa asupra necesității efectuării unui consult oftalmologic. Mai simplu spus, la ce trebuie să fim atenți.

În primul rând, este extrem de important să se evite cititul sau orice altă activitate care presupune o focalizare a obiectelor aflate la o distanță foarte mică de ochi.

Iată care sunt cele mai frecvente cinci semne că este nevoie de un control oftalmologic pentru cel mic.

Întoarce capul într-o parte atunci când privește un obiect aflat în fața lui. Copilul face acest lucru pentru că, dacă ar privi drept, ar vedea imaginea dublată. Înclinarea capului îl ajută să clarifice vederea. 

Apropie exagerat cărțile de ochi. 

Clipește extrem de frecvent. Deși de multe ori este vorba de un disconfort local temporar, această manifestare poate fi un semn al unei afecțiuni oftalmologice (atunci când apare pe perioade mai lungi de timp). Doar medicul oftalmolog poate pune un diagnostic exact după o examinare atentă cu un microscop special. 

Strângerea pleoapelor atunci când privește la distanță. Copiii fac acest lucru pentru a vedea mai bine obiectele aflate la depărtare și este un posibil semn de miopie sau de creștere a dioptriilor în cazul în care cel mic poartă deja ochelari. 

Durerile de cap și încețoșarea vederii. Acestea apar mai frecvent la copiii mai mari din cauza faptului că nu văd bine și ochii fac un efort suplimentar ca să obțină  vedere mai clară. Hipermetropia și astigmatismul sunt afecțiunile care dau, cel mai frecvent, dureri de cap. 

Situația epidemiologică actuală ridică o altă problemă la care trebuie să fim atenți și anume timpul petrecut de copii în fața ecranelor și posibilele repercusiuni ce pot apărea la nivel ocular. Vorbim despre miopie, oboseală oculară, ochi uscat, senzație de mâncărime oculară care provoacă frecatul frecvent la ochi, vedere încețoșată, dureri de cap.